Een jaar geleden maakte Astrid Wakelkamp (53) de switch van bedrijfsleider naar endoscopie assistent in opleiding. Dat betekende voor haar terug naar de schoolbanken. “Ik ben vooral een doener. Ik wil niet alleen dingen bedenken maar ook zelf de handen uit de mouwen steken.”

Astrid werkt ruim dertien jaar in het St Jansdal. Ze begon als medisch assistent, volgde de HBO opleiding Zorgmanagement en bekleedde vervolgens diverse leidinggevende functies. In haar rol als bedrijfsleider van onder andere de clusters orthopedie en chirurgie sloeg de twijfel toe. “Ik had het naar mijn zin, maar merkte dat de functie minder goed bij mij ging passen. Ik vond dat ik als bedrijfsleider de dokters en de zorgmedewerkers onvoldoende kon ondersteunen.”

Enorme diversiteit 

Vanuit haar affiniteit met chirurgie bracht Astrid een werkbezoek aan de endoscopie afdeling, waar inwendig onderzoek wordt gedaan aan maag, darm, lever en aan de longen. “Ik stond te kijken van de enorme diversiteit van de functie en vooral van wat je met de verschillende technieken en materialen kan doen. Het maakte mij enthousiast voor het vakgebied. Op een bepaald moment zag ik een vacature voor een opleidingsplek tot endoscopie verpleegkundige. Een bijdrage leveren aan de zorg voor patiënten en collega’s leek mij een mooie aanvulling op de kennis die ik in de afgelopen jaren had opgedaan.”

“Ik heb gevonden waar ik naar op zoek was”

- Astrid Wakelkamp

Meehelpen aan diagnostiekvorming

Inmiddels werkt Astrid ruim een jaar op de endoscopie afdeling en volgt ze daarnaast de opleiding in het Antonius ziekenhuis. “Ik volg de specialisaties maag, darm, lever en long, zodat ik zowel de MDL-arts als longarts kan assisteren bij inwendig onderzoek en bij de behandeling. Als endoscopie assistent ontvang ik de patiënt, ik leg uit wat het onderzoek inhoudt, prik de infuusnaald en assisteer de dokter in de totale omvang. Wat ik mooi vind, is dat je in deze functie meehelpt om de diagnose rond te breien. Waarom heeft iemand klachten, wat zien we en wat kunnen eraan doen? Mensen komen hier soms heel onzeker binnen. Wij geven aanvulling op het wegnemen van die onzekerheid door diagnostiekvorming en dat is best bijzonder. Wanneer een patient bij ons binnenkomt met darmklachten kan de arts middels een inwendig kijkonderzoek van de darmen achterhalen of er sprake is van poliepen, van een ontsteking of van andere afwijkingen. Poliepen halen we meestal meteen weg en soms is verder onderzoek nodig.”

Tijd nemen voor de patiënt

Astrid heeft in haar functie als endoscopie assistent gevonden waar ze naar op zoek was. “Ik kan nu echt iets voor de patiënten betekenen. Sommige patiënten zijn erg ongerust, ze vinden het onderzoek spannend of zijn bang voor de uitslag. Ik vind het fijn dat ik, voordat ik de infuusnaald prik, even de tijd voor iemand kan nemen, een praatje kan maken en kan uitleggen wat er staat te gebeuren. Ik weet nog dat er een jonge vrouw binnenkwam, ze kreeg een longonderzoek en was daar bang voor. Ze vroeg eigenlijk alleen maar of ze mijn handen mocht vasthouden, ze praatte over haar kinderen en vroeg naar mijn kinderen. Het stelde haar op haar gemak. Toen ik naar huis ging, dacht ik alleen maar ‘wat bijzonder’.”