Het enthousiasme straalt van doktersassistente Ellen Huijberts af als ze praat over ‘haar’ poli KNO. “Het team staat bij mij echt op nummer één”, zegt ze stralend. “Het is een hechte club die veel voor elkaar over heeft. We vervangen elkaar heel makkelijk en ruilen onderling diensten.”

Ellen besluit op haar veertigste om het roer om te gooien. Tot dat moment werkte ze op een accountantskantoor als assistente. “Ik had het niet meer zo naar mijn zin”, vertelt ze. “Ik wilde graag iets anders, meer met mensen werken. Lange tijd heb ik getwijfeld of ik voor het onderwijs zou kiezen of voor de zorg. Het werd uiteindelijk doktersassistente. Het is heerlijk werken in het ziekenhuis; ik ben nog steeds blij met die keuze.”

Meidenochtend

Kort geleden vierde Ellen haar twaalfeneenhalfjarig jubileum op de afdeling. “De tijd vliegt”, lacht ze. “Er verandert veel op de poli. Jarenlang hadden we alleen maar mannelijke artsen. Sinds kort is het team met twee vrouwelijke artsen uitgebreid, heel leuk. Soms hebben we een meidenochtend,  staan de vrouwen aan het roer. Feitelijk maakt het natuurlijk helemaal niets uit, maar we vinden het wel grappig.”

“Het is een hechte club die veel voor elkaar overheeft”

- Ellen Huijberts

Groei

Het KNO-team is flink gegroeid sinds de overname van Lelystad. Dat is nog steeds wennen. “Vroeger wist ik vrijwel alles uit mijn hoofd”, zegt Ellen. “Tegenwoordig heb ik een schema nodig, het is minder overzichtelijk. Vier van onze artsen werken ook in Lelystad; twee zitten er in Nijkerk en Dronten. Het gaat om polibezoeken en operatieprogramma’s op de OK en POK. Zonder overzicht raak ik echt het spoor bijster.” 

Afwisselend dagen

Bijna iedereen komt in zijn leven weleens bij een KNO-arts. “Het begint al bij kinderen met amandelen verwijderen of buisjes plaatsen”, legt Ellen uit. “Maar ook komen er pubers met verstopte neuzen of mensen met gehoorproblemen. Minder bekend is dat we hier stemproblemen behandelen bij mensen die hees zijn bijvoorbeeld. Of die aandoeningen hebben in het hoofd- en halsgebied. Daarnaast zien we veel patiënten met huidkanker in het gezicht.”   

De assistentes zijn op breed gebied inzetbaar op de afdeling. “Het is heel afwisselend”, aldus Ellen. “Soms ben ik de omloop. Dan zet ik in de behandelkamer alvast alle spullen klaar die een dokter nodig heeft. Het is leuk om bij de behandelingen te assisteren. Wij verwijderen zelf hechtingen en doen de wondverzorging na operaties. Soms zit ik achter de balie om te zorgen dat het spreekuur goed verloopt. Het is aanpoten als vier artsen tegelijk poli draaien. Daarnaast doen we gehoortesten. Die verschaffen veel informatie over verschillende aandoeningen.”

Hoe zeer Ellen ook van haar werk houdt; het komende jaar ligt de belangrijkste uitdaging op het persoonlijke vlak. In mei gaat ze een pelgrimstocht van Lourdes naar Santiago maken. “Bijna duizend kilometer wandelen in zes weken tijd”, zegt ze trots. “Dat is echt zo’n gaaf doel, daar kijk ik naar uit. Ik zit al op een cursus Spaans zodat het straks makkelijker is om met anderen contact te leggen.”