Ze zijn onmisbaar voor de patiënt en binnen St Jansdal niet weg te denken: de vrijwilligers! Of het nu gaat om het opvangen van patiënten en bezoekers, het maken van een praatje, het wijzen van de weg of het aanbieden van een kopje koffie. De vrijwilligers staan altijd klaar voor de patiënt. St Jansdal kent in totaal 220 vrijwilligers, verdeeld over Harderwijk, Lelystad en Dronten. Onder hen ook het vrijwilligersechtpaar Hans en Hettie Dallinga, dat zich al ruim vijftien jaar met hart en ziel inzet voor het ziekenhuis in Lelystad. 

“Met 57,5 jaar ging ik met pensioen en kwam ik thuis te zitten”, vertelt Hans. “Toen ik hartritmestoornissen kreeg, heb ik mij op advies van de huisarts aangemeld als vrijwilliger bij een ouderenorganisatie en bij het ziekenhuis in Lelystad.” Het enthousiasme van Hans sloeg over naar Hettie en ook zij meldde zich aan als vrijwilliger in het ziekenhuis.

Beiden genieten van het vrijwilligerswerk en doen het met veel plezier. Met de gezondheid van Hans ging het direct stukken beter. “Vrijwilliger zijn geeft veel voldoening”, gaat Hans verder. “Als vrijwilliger krijg je veel persoonlijke levensverhalen te horen. Sommige patiënten komen geregeld terug en aan de reacties merk je dat ze het leuk vinden dat je er weer bent. Je bouwt ook wel een soort band op. Hettie en ik zijn vrijwilligers in de centrale hal en het eerste aanspreekpunt voor iedereen die het ziekenhuis binnenkomt. Als mensen het prettig vinden dan lopen wij bijvoorbeeld mee naar een afdeling of helpen wij bij het aanmelden bij de zuil. Ook begeleiden wij op verzoek mensen weer terug van de afdeling.”

“Vrijwilliger zijn geeft veel voldoening”

- Hans Dallinga

“In de hal zie je veel gebeuren”, vult Hettie aan. “Mensen zijn soms gespannen of emotioneel. Als ik merk dat iemand zich niet op zijn of haar gemakt voelt, dan vraag ik of ik iets kan betekenen. Doordat wij het ziekenhuis goed kennen, kunnen wij ook snel een link leggen met de zorgverlener indien nodig. Wij vragen waaraan behoefte is en spelen daarop in. Vaak is een luisterend oor bieden al genoeg.”

Contact met mensen, helpen en een luisterend oor bieden! Wilt u dit ook? Neem dan contact met ons op en ga aan de slag als vrijwilliger bij ziekenhuis St Jansdal.